Suomen toimintapelit kuten äiti tykkää

Suomen toimintapelit viittaavat monen mielestä joukkoon nuoria miehiä, jotka käyttävät suurimman osan ajastaan pelaamalla. On selvää, että toki nuoret miehet pelaavat toiminta- ja muitakin pelejä, mutta he eivät ole suinkaan ainoita. Asia ei ole aivan näin mustavalkoinen. Tutkimusten mukaan pelaajien keski-ikä on yllättävän korkea; pelaajat eivät suinkaan ole teini-ikäisiä vaan itseasiassa pelaajia on lähes kaikissa ikäryhmissä keski-iän ollessa noin 30 vuotta. Monelle tulee lisäksi yllätyksenä, että myös tytöt ja naiset pelaavat toimintapelejä. Tilanne on muuttunut runsaasti viime vuosina, sillä kaikki videopelit – mukaan lukien toimintapelit – ovat kehittyneet valtavasti monella eri tapaa. Tämä on tuonut pelaajien joukkoon enemmän ja erityyppisiä pelaajia. Periaatteessa kuka tahansa voi pelata nykyisin. Suomen toimintapelit keräävät innokkaita pelaajia, joista jotkut pelaavat paljon ja jotkut vain silloin tällöin piristääkseen päiväänsä.

Toimintapelit on suosituin pelityyppi

Toimintapelit on suosituin pelityyppiTunnetun Forbes-lehden mukaan ainakin Yhdysvalloissa toimintapelit ovat suurin yksittäinen lajityyppi. Näin on luultavasti muuallakin maailmassa. Myös Suomen toimintapelit vetävät paljon tyytyväisiä pelaajia. Toimintapelillä tarkoitetaan videopelityyppiä, jossa tärkein pääpaino on reaktionopeudessa ja silmä-käsi-koordinaatiossa sekä tietysti päätöksenteon nopeudessa ja ajoituksessa. Pelaaminen vaatii siis nopeita refleksejä, tarkkuutta ja kykyä reagoida ja tehdä päätöksiä ilman pitkää harkinta-aikaa. Yleensä toimintapeli rakentuu siten, että pelaaja ohjaa pelin päähahmoa, joka taistelee erilaisia vihollisia ja vastustajia vastaan. Mitä paremmin pelaaja pelaa, sitä enemmän hän saa pisteitä. Tyypillisesti hänen ohjaamansa hahmo myös vahvistuu pisteiden karttuessa ja hahmo saa mahdollisesti erilaisia kykyjä käyttöönsä. Joissakin peleissä on tietty määrä tasoja, jotka pelaajan pitää läpäistä, ja joissakin on loputon määrä tasoja, jolloin pelaaja ainoastaan kerää mahdollisimman paljon pisteitä. Suomen toimintapelit eivät poikkea olennaisesti muissa maissa pelatuista peleistä, monesti pelaajat pelaavat samoja pelejä eri puolilla maailmaa,

Suomen toimintapelitMonesti toimintapelin vaihtoehdoksi määritellään niin sanotut strategiapelit, sillä ne ovat luonteeltaan ja tahdiltaan hitaampia. Strategiapeleissä pelaajaa ei välttämättä palkita nopeudesta ja hyvistä reflekseistä vaan siitä, miten hän onnistuu pitkällä tähtäimellä ohjaamaan pelin kulkua. Tällöin on tärkeää ymmärtää vaihtoehtoisia skenaarioita ja vastustajien tavoitteita. Tietysti myös toimintapeleissä tarvitaan näitä ominaisuuksia, eivätkä kaikki toimintapelit ole missään nimessä samanlaisia, samalla logiikalla toimivia. Pelejä on tullut myös niin paljon markkinoille, että valinnanvaraa on paljon. Pelaaja voi valita lähes loputtomasta määrästä pelejä sellaisen, joka kiinnostaa häntä eniten. Monet tietysti pelaavat useita pelejä rinnakkain ja kokeilevat jatkuvasti uusia. Suomen toimintapelit toimivat samalla periaatteella: mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä useampi löytää itselleen mieluisen pelin.

Pelit yhä kehittyneempiä

Suomen toimintapelit tarjoavat pelejä paitsi hyvin erilaisilla teemoilla ja tyyleillä, myös visuaalisesti ne antavat vaihtelua. Pelien visuaalisuus onkin kehittynyt valtavasti viime vuosina. Moni pelaakin pelejä juuri niiden upean visuaalisuuden, maisemien ja tarkasti kuvattujen hahmojen vuoksi. Ne tarjoavat kokemuksen siitä, kuin olisi mukana elokuvassa tai jossain toisessa todellisuudessa.Pelit yhä kehittyneempiäJotkut pelaavat toimintapelejä niiden vauhdin ja tiiviin tunnelman vuoksi, mutta yhtä hyvin syynä voi olla se, että pelin seuraaminen ja siihen osallistuminen sinänsä on iso elämys. Pelit ovat myös monelle tapa kehittää taitoja. Tarkkaavaisuus, nopeat refleksit ja taito toimia kovan paineen alla ovat ominaisuuksia, jotka kuka tahansa haluaisi itselleen. Sanotaan, että nykyisin ihmisten keskittymiskyky on huonontunut, mutta jos seuraa toimintapelien pelaajia, huomaa että pelaaminen vaatii valtavaa keskittymistä. Toiminta- ja muut pelit on siis mahdollista nähdä positiivisessa valossa, sillä ne tarjoavat paljon ainutlaatuisia elämyksiä sekä kehittävät monia taitoja.

Archives