Toimintapelit eivät ole vain poikien harrastus

Toimintapelit nähdään yleensä lähinnä poikien harrastuksena, mutta harrastajien joukosta löytyy myös tyttöjä. Valitettavasti toimintapelit on yhä nykyäänkin leimattu väkivaltaviihteeksi, josta on lapsille ja nuorille enemmän haittaa kuin hyötyä. Monet kuvittelevat toimintapelien lisäävän väkivaltaista käytöstä ja väkivallan ihannointia, mutta monet tutkimukset ovat todenneet tämän mielikuvan valheelliseksi. Nuoremmista ikäluokista suurin osa pojista on pelannut toimintapelejä, mutta he eivät silti tee sen enempää väkivaltarikoksia kuin muutkaan. Etenkin toimintapelejä pelaavat tytöt joutuvat kärsimään peleihin liitetyistä ennakkoluuloista, sillä jostakin syystä naisten väkivaltaa on pidetty epäluonnollisempana kuin poikien. Väkivaltaisiksi mielletyt pelit koetaan usein sopimattomaksi harrastukseksi nuorille tytöille. Viime vuosina ennakkoluulot ovat kuitenkin hieman hälvenneet, kun yhä useampi nainen tunnustautuu videopelien pelaajaksi. Silti monen pelin kohdalla on selvästi huomattavissa, että kyseinen peli on suunniteltu lähinnä miespuolisille pelaajille.

Toimintapelit ovat hyödyllinen harrastus

Toimintapelit ovat hyödyllinen harrastusVaikka toimintapelien historia on pitkä ja suomalaiset klassikkopelit ovat tunnettuja ympäri maailmaa, toimintapelit nähdään yhä lähinnä epäsosiaalisten teinipoikien tapana tappaa aikaa. Toimintapelit ovat kuitenkin parhaimmillaan todella kehittävä harrastus, jossa pelaaja oppii monia hyödyllisiä taitoja. Video- ja tietokonepelit ovatkin siksi varsin hyödyllistä ajanvietettä myös nuorille tytöille ja pojille, tosin raaimmat pelit on syystäkin merkitty K18-tavaraksi. Pelin tiimellyksessä ensimmäisenä kehittyy silmän ja käden yhteistyö. Vauhdikkaissa peleissä pelaajan reaktionopeus paranee. Tästä taidosta on varmasti hyötyä myös videopelien ulkopuolella oikeassa elämässä. Hyödyllistä on myös kielitaidon kehittyminen. Videopelit ovat suurin syy siihen, että englannin kielessä pojat ovat usein tyttöjä edellä, sillä pojat pelaavat enemmän kuin tytöt. Video- ja tietokonepelit ovat useimmiten saatavilla vain englanniksi, eikä varsinkaan suomenkielisiä pelejä ole juurikaan tarjolla. Siksi pelatessa kielitaito kehittyy väkisinkin ja etenkin sanavarasto laajenee kovaa vauhtia. Yleensä peleissä on paljon sanastoa, jota ei löydy oppikirjoista. Toimintapelit nähdään usein epäsosiaalisten ja yksinäisten nuorten harrastuksena, ja valitettavan usein ne liitetään myös syrjäytyneisiin. Tämä mielikuva on vanhahtava, sillä nykyään lähes kaikkiin suosituimpiin videopeleihin liittyy myös sosiaalinen aspekti. Esimerkiksi Call of Dutyn ja World of Tanksin kaltaiset pelit ovat hyvinkin sosiaalisia, koska pelaajat pelaavat joukkueina, jotka pitävät yhteyttä toisiinsa juttelemalla headsetin kautta tai kirjoittamalla toisilleen viestejä. Joukkueen jäsenet ovat kaikki todellisia pelaajia, ja toisinaan pelikavereista saattaa tulla hyvinkin tuttuja ja monet tapaavat toisiaan myös livenä. Pelaajat ovat myös aktiivisia keskustelemaan pelaamisesta erilaisilla keskustelupalstoilla ja lisäksi toisinaan järjestetään erilaisia live-tapaamisia eli miittejä, joissa tietyn paikkakunnan tai maan pelaajat voivat tavata toisiaan kasvotusten ja tutustua paremmin.

Tyttöjen asema videopelaamisessa

Tyttöjen asema videopelaamisessaKuten sanottu, toimintapelit ovat pitkään olleet varsin miehiseksi mielletty harrastus, eikä naisilla ole juuri ollut sijaa harrastajapiireissä. Viime vuosina naisten pelaaminen on kuitenkin ilmeisesti lisääntynyt tai ainakin he ovat alkaneet pitää enemmän ääntä itsestään. Mielikuva pelaavasta naisesta rumana, ylipainoisena ja yksinäisenä elää valitettavan vahvasti. Tytöt ja naiset joutuvatkin kohtaamaan paljon turhia ennakkoluuloja harrastuksensa vuoksi. Moni joutuu kokemaan muun muassa typeriä heittoja seksuaalisesta suuntautumisestaan tai pelaamisen motiiveista. Viime vuosina näitä epäkohtia on onneksi herätty puolustamaan. Monia tyttöjä ja naisia on myös kiukuttanut naishahmojen vähyys peleissä. Lisäksi vähät naishahmot ovat usein yliseksualisoituja ja keikaroivat taistelukentällä pelkissä haarniskabikineissä samalla, kun mieshahmoilla on päällään kunnollinen taisteluvarustus. Näistä asioista on viime aikoina keskusteltu paljon ja monenlaisia reaktioita on kuultu. Toivottavasti asiat muuttuvat tulevaisuudessa niin, että myös naispelaajat hyväksytään osaksi pelaajayhteisöä. Myös pelintekijöiltä toivotaan nyt pelisilmää niin, että he osaisivat ottaa naispelaajat paremmin huomioon.

Archives